Zkoušeli jste C++Builder ?

Byl sem velkej fan Visual C++, protože sem na něj byl zvyklej, a vyhovalo mi. Ale ted sem zjistil že na stránkách Embarcadero je k dipozici C++Builder Community Edition zdarma. Má sice určité omezení stejně jako Visual studio, ale to me nemusí mrzet, protože se programování mně neživí.

Co je mi na C++ Builderu líbí je ze nemá 300 Gb balastu jako VS v kompletni instalaci ale pokud budete vyvíjet jen pro windows stačí vám jen cca 10 až 15 Gb místa.

Další věc je to že u Microsoftu je C++ na vedlejší koleji, dneska je módní dělat v sharpu a C++ je něco jako chudej příbuznej. Ani MFC se standardne neinstaluje.

Zato u Embarcadero to s C++ to evidentně myslí vážně. Co mi na MFC nechybi je to ze dialogy se navrhujou poměrně visualně,ale pokud chcete umistit controls do hlavniho okna musite nadefinovat resource konstanty souřadnice rect musíte dělat podle oka pokusem omyl.

Abych Visual C++ nekřivdil je poměrně dost zpětně kompatibilni, ale takovy to utrpení kdy runtime knihovna je nekompatiblini v programu a jinejma knihovnama a musíte je rekompilovat s jiným nastavením to je na zabiti.

C++ builder sem se chtel naucit jiz dávno, ale měl sem jen trial verzi a ta byla nanic. A sestkova free verze znetu zmizela.

Tak sem si tenkrat koupil nějaké knížky, a ted je snad využiju.

Prvni kniha je Učíme se programovat v Borland C++ Builder a jazyce C++ mi přijde že je mířená hlavně na začátečníky,

Ale jako úvod do problematiky který neodradí dobrý.

Druhá kniha je C++ Builder verze 4.0 podrobný průvodce tahle knížka mě neslovila na podrobnýho průvodce je zoufale tenká. Ač na Viriusova CVUT scripta o C++ ktery jsou geniální nedám dopustit, Ani jednoduchy ani podrobný prostě nesedly mi.

C++ Builder vývojové prostředí určeno pro verze 4.0, 5.0 a 6.0 Svazek 1

C++ Builder vývojové prostředí určeno pro verze 4.0, 5.0 a 6.0 Svazek 2

C++ Builder vývojové prostředí určeno pro verze 4.0, 5.0 a 6.0 Svazek 3

Tato série tří knih je velmi podrobná , skoro je to až opisovaní dokumentace, ale kdo to celé přečte a udělá všechny příklady může říct že ovládá C++ Builder.

Jinak všechny tyto knížky jsou zastaralý, pokud máte tip na novou knížku napište mi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *