Programovani pod DOSEM

Protoze sem se letos opět rozhodl zucasnit o hru pod DOSEM zacal sem si opakovat programovsni pod DOSem. Tentokrat jsem vsak roxhod zkusit misto watcom c++ Djgpp.

watcom c++ je legendarni compiler jeden z prvnich 32 bitovyh compileru,pod kterym vznikla spoustu hrt pod dosem.Djgpp je a o neco mladsi jeho nastup pocal az pozdeji. rok 98 a vice.Tenkrat sem nemel internet a vim ze sem zkoiusel djgpp a na my 586 dx4 100 mhz bylo hrozne pomaly.

Zde je par postrehu:

Djgpp potrebuje instalovat do korenoveho adresare.

Ironie je ze ackoliv DJGPP je na vytvareni programu pro DOS optimalni proto je pouzit windows xp pripadne jiny 32 bitovy windows.

Protoze pod cistym DOSEM zahuci kompilace C++ na nejakem error ktery man a vinu dlouhy jmena c++ knihovne.

Dalsi vec je ze windows si muzete je multitaskovej os takze muzete spustit vas oblibenej textovej editor. A muzete do nej zkopirpvat zdrojak z netu

Bohuzel dneska uz maji vsichni 64 bitove OS.ale to vubec nevadi protoze muzeme pouzit virtualizaci. NVirtualbox je zadarmo. Dejte mu alespon 1 gb ram (lepsi minimalne 2 gb) ale budiz.

Navic na dnesnich SSD discich startuji xp radove v sekundach.

Nainstalujte pridavky pro hosta a budete moc pouzivat sdilene slozky. To fnguje tak ze lokalni slozka bude namapovana jako sitovej disk. Muzeme ji nastavit pristup jen pro cteni nebo i plnej pristup.

Jaky soubory stahnout ? na djgpp strance je dobrej zip picker.Na co dejte pozor nemichejte nove a starsi kompilatory.

Vlastne bych vam dopoucil instalovat jen co vam picker poradi, sice treba gcc ma novejsi verzi ale kdyz ho nainsta;uje bacha abyste updatovali C++ prekladac.

Me nefungoval cpp prekladac a hazel mi internal compiler error. Ale pak se, preinstaloval djgpp a se starsim gcc a pmohlo to.

Dalsi veci pokud mate zdrojaky na sitovem disku tak na to bacha protoze gcc nesnasi douhe nazvy na sitovyvh discich pise tp pristup odepren taky mi trvalo nez sem na to prisel.

Dalsi vec je jakej debugger pouzit ?

V djgpp mate k dispoxici nekolik debuggeru

fsd tohle disassmbler/asm debugger s podporune jen starej coff debug format ktrery ani gcc nepodporuje.Naviv kdyz dam run takto skoci do command liny.

edos32 – tohle je taky pure asm debugger ale nema moc fci

rhgdb tohle je dobrej debugger ale obcas spadne a pokazdy kdyz dam disassmly view Takze jen source debugger takze to je blby protoze obcas pisu i v assembleru.

gdb tohle je dobrej debugger no fancy TUI/GUI jen command line. Podporuje asm s intel syntaxi vice v pristim prispevku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *